Július elsejétől fizetnie kell a kéményseprésért azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknek a lakcímére gazdálkodó szervezet van bejelentve. Bár az erről szóló döntés már másfél éve létezik, most mégis sokakat kellemetlenül érint a szolgáltató kopogtatása.

Az elmúlt időszakban több helyi postaládában felbukkant a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. levele, amelyben arról értesítik a címzetteket, hogy kötelezően meg kell rendelniük a kémények ellenőrzését. Az érintett fogyasztók többségét meglepte a szoláltató levele, hiszen 2016. július 1-jétől a kémények időszakos ellenőrzése, tisztítása, valamint négyévenkénti műszaki felülvizsgálata ingyenes.

Ingyenes, de nem mindenkinek

Volt azonban egy fontos kitétel, amelyet korábban szintén bejelentettek, ennek ellenére sokak figyelmét elkerülte. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, hogy a nem társasházi lakásba bejegyzett gazdálkodó szervezetek esetében változatlanul a kéményseprő cégek végzik a feladatot. És ami fogyasztói szempontból fontosabb:

az ingatlan használójának költségtérítést, illetve közszolgáltatási díjat kell fizetnie.

Egy általános ellenőrzés díja nettó 5.500 Ft, a teljes díjtáblázat az ALÁBBI LINKEN érhető el. Hogy kinek és milyen esetekben kell fizetnie a kéményseprést, arról az alábbi infografikát állította össze a szolgáltató:

(Forrás: kemenysepro.hu)

Ha az érintettek kötelezettségüknek nem tesznek eleget, azaz nem rendelik meg a szükséges munkát, a hatóság felszólítja őket a mulasztás pótlására. Végső esetben tűzvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek mértéke több tízezer forint is lehet.

A társasházaknál más a helyzet

Társasházak esetén nem kell külön megrendelni a kéményseprést. Még akkor sem, ha annak valamelyik lakásába egy gazdálkodó szervezet van bejegyezve. Ezekben az épületekben a katasztrófavédelem végzi az ellenőrzést. Ilyen esetben a gyűjtőkémény időszakos ellenőrzésének és tisztításának költségét a gazdálkodó szervezet fizeti, de csak a munka rá eső részét. (Ha egy tízlakásos társasházban az egyik lakás egy cég székhelye, akkor a kilenc magántulajdonosnak ingyenes a kéményseprés, a cégnek pedig az elvégzett munka egy tizedét kell megfizetnie.)

A szolgáltató tájékoztatása szerint természetesen nem az a cél, hogy büntessenek, hanem az, hogy gondoskodjanak a kémények biztonságáról. Aki kapott levelet a FŐKÉTÜSZ-től, annak mindenképp érdemes alaposan végigolvasnia a Kéményseprési Kisokost.