Október 29-én kezdődik a téli időszámítás. Vasárnap hajnali háromkor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. Az óraátállítás szükségességét azzal indokolják, hogy ezzel a szokásos, reggel 7 és este 10 óra közötti ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebbet kell világítani.

Bár ma már sokan vitatják az óraátállítás fontosságát, továbbra is komoly energiamegtakarítást eredményez az óramutató állítgatása. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) legfrissebb tájékoztatása szerint évente országosan egy közepes méretű város éves villamosenergia fogyasztása spórolható meg a módszerrel. Az 1980 óta alkalmazott megoldással elért megtakarítás körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető. A kisebb fogyasztás a káros anyagok kibocsátását is mérsékeli, a rendszer ezért a környezet védelmét is támogatja

Az óraátállítás testünk menetrendjét is megzavarja egy kicsit, hiszen hiába állítjuk át az időmérők mutatóit, szervezetünk nem tud azonnal alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Ennek ellenére a legtöbb ember szinte észrevétlenül alkalmazkodik az időváltozáshoz, maximum átmeneti kellemetlenségeket érzékel, de vannak olyanok, akiknek mindez komoly megterhelést jelen. Leginkább az idősebbeket, a csecsemőket, vagy az alvászavarral szenvedőket érintheti rosszul az óraátállítás.

Hétvégén érdemes lesz a különböző közlekedési cégek menetrendjére is figyelni. A vasúti közlekedésben például néhány nemzetközi és belföldi vonatot is érint az óraigazítás, amiről a MÁV Zrt. oldalán lehet olvasni.