Bár ezen a héten még jó idő várható, hivatalosan már elindult a fűtési szezon. Ezekben a napokban-hetekben sokan bekapcsolják azokat a készülékeket, amelyek eddig hónapokon keresztül pihentek. Az elhanyagolt kazánok, konvektorok könnyen bajt okozhatnak, ezért érdemes minél előbb elvégeztetni az ilyenkor szükséges ellenőrzéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívása szerint a fűtőberendezés ellenőrzése az ingatlan tulajdonosának a feladata, míg a kémények vizsgálatát ingyenesen elvégzik a kéményseprők. A lakóknak biztosítaniuk kell a szakemberek bejutását az ingatlanba, amelyre két időpontot is kapnak. Ha egyik időpont sem felel meg a tulajdonosnak, akkor egy harmadik egyeztetésére is nyílik lehetőség, ám ekkor már kiszállási díjat kell fizetni.

A Katasztrófavédelem saját honlapján osztotta meg azt a kilenc pontot, amit ha szem előtt tartunk, nagyon komolyan csökkenthetjük annak esélyét, hogy a fűtési szezon problémát okozzon számunkra:

  1. A fűtési szezon előtt vagy annak kezdetekor ellenőriztessük szakemberrel a tüzelő-fűtő berendezésünket;
  2. Az ingyenes lakossági sormunka megadott időpontján engedjük be a kéményseprőt;
  3. Meghibásodás vagy működési zavar esetén hívjunk szakembert;
  4. Ügyeljünk a rendeltetésszerű használatra, a folyamatos fűtés előtt nézzük át a használati útmutatót;
  5. Csak a megadott tüzelőanyagot használjuk, ne égessünk semmilyen hulladékot a tüzelő-fűtő berendezésben;
  6. A tüzelő-fűtő berendezés és a kéményajtó közvetlen környezetét hagyjuk szabadon, ne tároljunk éghető anyagokat a közelében;
  7. A tüzelő-fűtő berendezés vagy a kémény meghibásodása esetén szén-monoxid kerülhet a lakás légterébe, amelynek jelzésére egy megbízható szén-monoxid-érzékelő elhelyezése javasolt;
  8. A kisebb otthoni tűzesetek megfékezésére ajánlott egy kis méretű porral oltó készülék elhelyezése az otthonunkban;
  9. Baj esetén azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot és kérjük a tűzoltók segítségét!

Jó, ha tudja, hogy nem mindenkinek ingyenes a kéményseprés. Július elsejétől fizetnie kell a kéményseprésért azoknak az ingatlantulajdonosoknak, akiknek a lakcímére gazdálkodó szervezet van bejelentve.

 

(Nyitófotó: rbrwr via Visual Hunt / CC BY-SA )