Akár a teljes diákhitel tartozását is elengedi a magyar állam annak, aki több gyermeket vállal. A mostani kormánydöntés mintegy százezer embert érinthet.

A kormány legújabb döntése értelmében a diákhitellel tartozó nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a törlesztést, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét elengedik, a harmadik gyerek esetében pedig teljes mértékben elengedik a tartozást. Minderről az MTI írt a köztévére hivatkozva.

A felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető. A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt.

Nem ez az első olyan pozitív döntés, ami a diákhitelt érinti, ugyanis októbertől kamatmentes lett a Diákhitel2. Emellett a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget jövőre havi 70 ezer forintra emelik.

Ezt a hitelformát a 2001-es indulása óta mintegy 400 ezren igényelték.