Szakértők szerint lassul az ingatlanok árának növekedése, azonban még mindig tart a felfutás. Környékünk településeit még nem érte el erőteljesen a drágulás.

Éves szinten több mint 10 százalékkal drágultak a lakások, Budapesten pedig több mint 20 százalékkal, azonban már csökken a drágulás mértéke a lakáspiacon – mondta az M1 műsorában Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az elmúlt két és fél évben folyamatosan és nagy ütemben emelkedtek a lakásárak országszerte, ami viszont hosszú távon nem fenntartható.

Balogh László elmondta, hogy két év alatt másfélszeresére nőttek a lakásárak, így Budapesten az ingatlanok átlagos négyzetméter ára 473 ezer forint volt június végén, egy 50 négyzetméteres átlagos ingatlan kicsivel több mint 23,5 millió forintba került. A megyei jogú városokban is több mint 15 százalékos volt a növekedés, és körülbelül 250 ezer forint az átlagos négyzetméter ár. A kisebb községekben 3-4 százalékkal csökkentek az árak, az átlagos négyzetméter ár 97 ezer forint – tette hozzá.

Lakásárindexek Magyarországon (2012-2016) – MTI

A Reflexx megkeresésére Rutai Gábor a Duna House PR és elemzési vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy bár az elmúlt években jelentősen emelkedett az ingatlanok ára, ez a drágulás még nem érte el erőteljesen környékünk településeit. Térségünkben a vecsési ingatlanok a legkapósabbak, de településeink ingatlanárai között nincs lényeges különbség, mindenhol 200 ezer Ft környékén alakul a négyzetméterár.

 

(Címlapfotó: napi.hu)