Bár a Miniszterelnökség április elején kezdeményezte, hogy Pest megye nevét változtassák Pest-Pilis megyére, a Megyei Önkormányzat egyelőre nem döntött a változtatásról. A képviselők szerint nem látni, hogy a névváltásnak milyen pénzügyi következménye lenne.

Nem döntöttek a képviselők Pest megye nevének Pest-Pilis megyére módosításáról a pénteki közgyűlésen – tájékoztatta Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t. A változtatást a Miniszterelnökség kezdeményezte április elején, azzal az indokkal, hogy az elnevezés nem tükrözi teljesen a történelmi Magyarország vármegyéinek az ország mai területén meglévő örökségét.

A névmódosításról a Pest Megyei Önkormányzat képviselőinek kell döntenie, ők viszont a pénteki ülésen 31 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett úgy határoztak, hogy a kérdésről csak a várható következmények teljesebb megismerése után döntenek. Nincs ugyanis elegendő információjuk a névmódosítással járó pénzügyi hatásokról (például hogy mit von maga után a közigazgatási és egyéb szervezetek átnevezése), valamint a névváltoztatás egyéb társadalmi-gazdasági következményeiről – közölte Ambrus András sajtófőnök.

A megye neve 1950-ig Pest-Pilis-Solt-Kiskun volt, utána lett ismét Pest. Korábban ugyanis, 1467-ig volt önálló Pest megye, azt követően Pest-Pilis lett, majd hozzácsatolták Solt vármegyét, végül 1876-ban kiegészült a Kiskun-részekkel. Az elnevezés kérdése a rendszerváltozás idején is felmerült de az 1989-ben felállított ideiglenes bizottság nem tartotta időszerűnek a változtatást.