Az 1945 utáni történelemkönyvekben felszabadulásként említik, ma már szinte mindenhol a szovjet megszállás időpontjaként emlegetik az április 4-i dátumot. A kommunisták közel 50 évig ünnepeltették a magyarokkal saját országuk megszállását.

Hetvenkét évvel ezelőtt ezen a napon, 1945. április 4-én értek véget hivatalosan a II. világháború harci eseményei Magyarországon. Bár a korabeli szovjet hadijelentések szerint a Vörös Hadsereg kiűzte hazánkból a németeket, azonban a nyugati országrészben április 4-e után is még jó pár napig zajlottak a harcok.

A nácik távozásával az április 4-i dátum úgy vonult be a történelemkönyvekbe, mint Magyarország felszabadulásának időpontja, amelynek ünneplését a kommunista rendszer háromszor is törvénybe iktatta. A hivatalos propaganda ellenére viszont a lakosság leginkább a szovjet megszállás dátumaként tekintet az évfordulóra. A korabeli szovjet katonai dokumentumok is alapvetően Magyarország elfoglalásáról szóltak.

Hazánk 1941. június 27-én lépett be a náci Németország mellett a II. világháborúba, nem sokkal azelőtt, hogy Hitler a Szovjetunió ellen irányította csapatait. A magyar szempontból elbukott háborúnak csupán az egyik – talán legkevésbé lényeges – következménye volt, hogy törvények szerint egészen 1991-ig kellett éltetni Sztálint és „a dicsőséges Szovjet Hadsereget”.

 

(Fotó: Felvonulás a Hősök terén 1974 április 4-én – Fortepan)