Aláírták az iskolák üzemeltetéséről szóló megállapodást a környék önkormányzatainak képviselői és a Klebelsberg Központ. A lépéstől az állam hosszútávon azt várja, hogy végleg eltűnjenek az oktatást jellemző területi egyenlőtlenségek.

Térségünk számos települése írt alá szerződést ünnepélyes keretek között a Klebelsberg Központ képviselőivel ma délelőtt a monori városházán. A találkozón jelen volt többek között Ecser, Gyál, Maglód, Monor és Vecsés polgármestere, illetve több környékbeli település képviselője. A helyi oktatási intézmények működtetéséről szóló megállapodásra azért volt szükség, mert bár az iskolai ingatlanok továbbra is az önkormányzatok tulajdonában maradtak, az épületek vagyonkezelői a monori és a ceglédi tankerületek lettek.

A szerződések aláírásán jelen volt dr. Szűcs Lajos, a térség országgyűlési-képviselője, dr. Solti Péter a Klebelsberg Központ elnöke és dr. Hrutkáné Molnár Monika monori tankerületi igazgató is.

A térséget felügyelő Tankerületi Központ Monoron, a Petőfi utca 34-ben fog működni, amely a település egykori kisegítő iskolájának épülete. Az ingatlan ezért még az idei évben megújul, ahogy arról a Reflexx is beszámolt.

Az átállásról

Az átadás-átvételről szóló megállapodásokat az önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak 2016. december 15-éig kellett megkötniük, ami néhány kivételtől eltekintve az ország összes településén megtörtént. A tankerületi központok január elsejétől vették át a működtetői feladatokat az önkormányzatoktól, ezzel idén már a fenntartással kapcsolatos feladatokért az állam felel. A megállapodást a mai aláírások immár hivatalossá is tették.

A korábbi tájékoztatás szerint az állam szerepvállalására a területi különbségek kiegyenlítése, az egyenlő feltételek biztosítása és a pedagógusok bérének garantálása miatt volt szükség.