Környékünkön épp a legkisebb településen tette le elsőként névjegyét az ország egyetlen vándormozija. A Mozgó Mozi tulajdonosai szerint technikájuknak köszönhetően bárhol megteremtik a multiplex-élményt, ha partnerekre találnak.

Ma már nem csak a bevásárló központok, vagy a műszaki áruházak nyújtanak házhoz menő szolgáltatást, hiszen a mobil mozizás is ugyanúgy elérhető, mint bármi más. Monoron épp úgy, mint Pécelen, vagy Üllőn.

Két és fél évvel ezelőtt indította vállalkozását a filmszakmából érkező két férfi, Sipos Kornél és Szabó Sándor, akik nem kevesebbet tűztek zászlójukra, mint hogy megpróbálják közelebb hozni a vidéki településeken élőkhöz a nagyvárosi mozizás hangulatát. A Mozgó Mozi néven futó projekt tulajdonosaival a Régió újság készített riportot, s a lap azt is megtudta, hogy a szolgáltatást már térségünkben is igénybe vették. Ecseren két vetítésen van túl a csapat, s szeretnének a környék többi településén is bemutatkozni.

Szabó Sándor azt mondta, hogy kizárólag profi felszereléssel dolgoznak, így háromdimenziós filmeket is vetítenek. A Mozgó Mozi igazgatója szerint a budapesti multiplex mozik hangulatát képesek nyújtani, csupán egy erre alkalmas helységre van szükségük, amit a megrendelők szoktak biztosítani számukra. Szabó Sándor szerint premierfilmekkel és régebbi alkotásokkal egyaránt dolgoznak.

A mozibezárási hullám több mint tíz éve indult el a kisvárosokban, amely térségünk településeit is érintette. Ma már szinte egész délutános programot jelent, ha valaki Maglódról, vagy Gyömrőről szeretne moziba menni. A Mozgó Mozi csapata épp az ilyen településeket keresi.

Korábban egyébként az országos sajtó is foglalkozott az úttörő kezdeményezéssel. Az egyik havilapnak a filmes vállalkozás tulajdonosa azt mondta, hogy a vándormozi eddigi történetének csúcsát Baján érték el, ahol egy nap alatt ezerháromszázan ültek a vászon elé. Ennek ellenére Sipos Kornél bevallotta azt is, hogy nem mindenhol fogadják őket kitörő örömmel.

Állítják a vásznat a Mozgó Mozi szakemberei (Fotó: Mozgó Mozi Kft.)

 

(Címlapfotó: HVG, Szávics Attila)