Tatarozzák a Gyömrő történelmi településrészén található ártézi kutat. A közel száz éve működő víznyerő hely mai napig népszerű a helyiek körében.

Felújítják Gyömrőn az ártézi kutat – számolt be a tervekről a település alpolgármestere. A rekonstrukció március 3-án, pénteken kezdődik, ami miatt várhatóan március 5-ig vasárnapig senki sem töltheti meg kannáját ivóvízzel. Az ideiglenes elzárásra azért van szükség, hogy a víznyerő hely kövezete kellően kiszáradjon a csiszolás és az impregnálás előtt. A munka további fázisa jövő héten folytatódik, azonban ekkor már újra használható lesz a kút. Megújul az helyszínt díszítő filagória is, melynek fa elemeit újracsiszolják, majd átfestik.

Miért olyan nagy szám a gyömrői ártézi kút?

Egy Gyömrőn átutazó ember számára érthetetlennek tűnhet, hogy miért tartanak különös becsben egy egyszerű, földből feltörő kis forrást a helyiek. Ártézi kutakból ugyanis számos létezik az ország különböző pontjain, ráadásul van olyan település, ahol több is található. A városban még az első világháború előtt vetették fel egészségügyi okok miatt azt az ötletet, hogy fúrjanak egy olyan kutat a városban, amelynek vize a vízzáró réteg alól származik, azaz garantált a tisztasága. Az akkori ásott kutak ugyanis igen könnyen fertőződhettek. Az ötlet, vagyis a fúrás 1924-ben vált valóra.

A filagóriával díszített helyszínen a mai napig sorban állnak a helyiek és a környékbeliek friss vízre várva. Az ebből fakadó várakozások miatt volt olyan időszak, amikor a településen szabályozni kellett a kúthasználat rendjét.

A gyömrői ártézi kút fúrása 1924-ben

(Fotó: maio.net, Lintz Gyula, illetve Gyömrő a Múltban)