A kellemes tavaszi időjárással a városszépítő kezdeményezések is elkezdődtek környékünk településein – Üllőn parkosítanak, Gyömrőn fákat ültetnek. A virág- és faültetési programok minden évben népszerűek a lakosság körében.

A város tavaszi megszépítésére szerveznek akciót Üllőn. Április 21-én, szombaton az önkormányzat kezdeményezésére virágos parkokat alakítanak ki a településen, amelyhez minden helyi lakos hozzájárulhat egy-egy virágpalántával, vagy örökzöld növénnyel. A közparkba szánt növényeket szombaton reggel lehet átadni az ültetést végző dolgozóknak a Penny Market parkolója előtti füves területen. Minden felajánlott növényért egy tombolaszelvényt adnak cserébe, amellyel a városi majálison lehet értékes nyereményeket nyerni.

500 fát osztanak ki Gyömrőn

Gyömrőn is azon dolgoznak, hogy rendezettebbé, hangulatosabbá váljon a település. Mezey Attila polgármester még március elején hirdette meg a város fásítási programját, amelyben ötszáz darab többéves facsemetét ajánlottak fel a lakosságnak.

Frissen ültetett facsemete Gyömrőn

Frissen ültetett facsemete Gyömrőn (Fotó: Reflexx.hu)

Ha valaki úgy döntött, hogy szeretne díszfát ültetni a háza elé, akkor egy nyilatkozat kitöltése után a polgármesteri hivatal segített neki ebben. Egy utalvány segítségével az egyik helyi díszfaiskolában lehetett átvenni az ültethető facsemetét. Az ültetés és a gondozás már a lakos feladata, azonban ebben is segítséget nyújtott az önkormányzat: minden facsemetéhez ültetési tájékoztatót adtak.

Az önkormányzat által megrendelt fák kiválasztásánál szempont volt, hogy olyan fajtákat ültessen a gyömrői lakosság, amelyek később sem okoznak gondot, például a villanyvezetékekben. Emellett arra is figyeltek, hogy a növények mutatósak legyenek, ezért a piros virágú galagonya, a vérszilva, a gömb szivarfa és a gömbakác is szerepelt a választékban.