Áder János köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési képviselők választásának időpontját. A magyar választópolgárok a húsvétot követő vasárnap, azaz április 8-án adhatják le szavazataikat. A kampányidőszak február 17-én kezdődik.

A választás egyfordulós, amelyen két szavazatot lehet leadni: egyet a választókerület egyéni jelöltjeinek egyikére, egyet pedig valamelyik párt országos listájára.

Az egyéni körzetekből 106 fő juthat a parlamentbe. Annak, aki szeretne felkerülni a szavazólapokra, minimum 500 aláírást kell gyűjtenie. A választópolgárok bármennyi jelöltet támogathatnak aláírásukkal, de egy jelöltnek csak egyszer szabad aláírniuk, ellenben érvénytelen lesz az ajánlásuk.

Az országos listáról 93 fő juthat majd be a Magyar Országgyűlésbe. Listát az a szervezet állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, illetve minimum 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Fontosabb dátumok

  • Február 17 – a kampány kezdete,
  • Március 5 – az induláshoz szükséges aláírások leadása,
  • Március 6 – az országos listák bejelentése,
  • Április 8 – választás.

Választás után az új Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze, majd a képviselők döntenek a miniszterelnök személyéről és a kormány programjának elfogadásáról. Ez utóbbira általában több hetet kell várni.

 

(Nyitófotó: a Magyar Országgyűlés plenáris terme, Fotó: nemzetfotere.hu)