A világ egyik legmodernebb repülőtéri tűzoltóautója szolgál péntektől a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. A Párduc névre hallgató járművel az utasok és a repülőgépek továbbra is a legmagasabb szintű védelmet élvezhetik.

Percenként 9 ezer liter vizet képes kibocsátani az az új tűzoltó autó, ami ma állt szolgálatba a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren – írja a kisaflold.hu. A Budapest Airport tűzoltóautó flottájának legújabb büszkeségét a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság bázisán avatták fel.

Az Ausztriában működő Rosenbauer gyár legújabb generációs repülőtéri tűzoltóautója, a Panther 6×6 a korábbi modelleknél másfélszer nagyobb szivattyúteljesítménnyel rendelkezik. A 16 méteres, hőkamerás, kinyitható oltókarral felszerelt autót kifejezetten légi járművek mentésére tervezték. Szinte bármilyen terepen bevethető, bárhol könnyen meg tudja közelíteni a bajba került repülőgépet. A speciális tűzoltóautó 250 millió forintba került, ami borsosnak tűnik, de a beruházással garantáltan a legmagasabb szintű védelmet biztosítják a magyar reptér utasai, és az ott közlekedő repülőgépek számára.

Az új Panther érkezésével egy időben üzembe helyezték a repülőtéri tűzoltók vadonatúj hírközpontját is. Ezzel a fejlesztéssel egy régi, még a 80-as években kiépített rendszert cseréltek le. Az új központ további 77 millió forintba került.

Az új hírközpont (Fotó: Budapest Airport)

 

A Panther szivattyúteljesítménye 9000 liter percenként (Fotó: Budapest Airport)

 

16 méteres oltókarral rendelkezik (Fotó: Budapest Airport)