Környékünk rendőrei több mint kétezerszer csaptak le bűnelkövetőkre a 2016-os évben. A hivatalos adatok alapján a Reflexx összeállította térségünk legfrissebb bűnözési grafikonjait.

Környékünkön összesen 2010 bűncselekményt fülelt re és regisztrált a rendőrség az elmúlt évben, az adatok szerint Ecser és Gyömrő a legbiztonságosabb település a körzetben – röviden így összegezhetők azok a bűncselekményekkel kapcsolatos 2016-os adatsorok, amelyeket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bocsátott a Reflexx rendelkezésére. Vizsgálatunk középpontjába az agglomerációs településeken leginkább jellemző bűncselekmény-típusokat helyeztük. Ezek közé tartozik a lakásbetörés, az autólopás, a garázdaság, a testi sértés, a rablás és a közterületen elkövetett bűncselekmények. A felsorolt esetek számából egyértelműen látszik, hogy a térségben Gyálon, Vecsésen és Monoron többször kell intézkednie a rend éber őreinek, mint a szomszédos településeken.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy régiónk nem azok közé tartozik, amelyekben kimagasló lenne a bűnözés, ezért a rendőrségnek kisebb számokkal kell dolgoznia, és csak fenntartásokkal szabad messzemenő következtetéseket levonni azokból. Enyhe túlzással kijelenthető, hogy egy házibuliban kitört tömegverekedés akár teljesen átrendezhetné a grafikonokon látható sorrendet.

Ecseren és Gyömrőn a legbiztonságosabb az élet

A számokat természetesen a lakosságszám is befolyásolja, hiszen például a közel 4 ezer lakossal rendelkező Ecseren sosem lesz annyi betörés, mint Gyálon, ahol több mint 24 ezren élnek. Hogy a képet egy kicsit árnyaljuk, elkészítettük a grafikonnak azt a változatát is, amelyen az egy lakosra jutó bűncselekmények száma látható. Ez talán kicsit jobban mutatja a településenkénti arányokat. A grafika elkészítéséhez a Központi Statisztikai Hivatal 2017. január 1-i lakosságszám-adatait vettük alapul.

 

Azok számára, akik szeretnek csemegézni a részletinformációkból, alábbiakban közöljük a típusonkénti megoszlást is.

 

 

Ha szeretne további friss híreket olvasni lakóhelyével és a környékkel kapcsolatban, kérjük lájkolja a Reflexx Facebook-oldalát!