Március 14-én és 15-én, kedden és szerdán környékünk összes települése az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc hőseire és eseményeire emlékezik. Az önkormányzatok által közzétett programokról bárki tájékozódhat az alábbiakban.

Március 14 (kedd)

Ecseren már március 14-én megtartják a forradalom- és szabadságharc évfordulójára szervezett programot. A településen kedden 18 órakor kezdődik az ünnepi műsor a Rábai Miklós Művelődési Házban, amely után fáklyás felvonulást tartanak a helyiek.

Március 15 (szerda)

Gyál Város Önkormányzata március 15-én 11 órára várja a helyieket az Arany János Közösségi Házba. Az ünnepi műsort megelőzően Erős József alpolgármester mond ünnepi beszédet.

Gyömrőn 10 órától, a Hankó István Művészeti Központban emlékeznek Petőfire és társaira.

Maglódon 9 órakor a katolikus templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődik a program, majd 10 órakor a Petőfi szobornál, 11 órakor pedig a Párkányi-háznál emlékeznek a helyiek. Ünnepi beszédet Dr. Szűcs Lajos, a térség országgyűlési képviselője mond.

Monoron 10:30-kor a Kossuth-szobornál tartják a megemlékezést, amelyen Sasvári Sándor színművész is részt vesz.

Pécel önkormányzata szerdán 10 órakor a Szemere Pál általános Iskola aulájában idézi fel a márciusi ifjak emlékét. Szöllősi Ferenc polgármester ünnepi beszéde mellett az iskola diákjai, valamint az Ossó János Fúvószenekar és a Petőfi Sándor Férfikórus tart előadást.

Üllőn 10 órakor Kissné Szabó Katalin polgármester mondja el ünnepi beszédét a Templom téren, amit Makrai Pál műsora és az Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola előadása követ.

Vecsésen a Petőfi téren találkoznak az ünnepség résztvevői, ahol 10 órától a Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium diákjai adnak műsort.

Állami ünnepség

Azoknak, akik a helyi programok helyett a központi, budapesti rendezvényen szeretnének részt venni, legkésőbb 10:30-ra kell a Nemzeti Múzeumhoz érniük. A központi állami ünnepség részletes programjáról a Kormány weboldalán lehet olvasni.