A gyömrői polgármesternek távoznia kellett, de frakciótársai nem kívánják követni őt. Nem oszlatja fel magát a város képviselő-testülete.

A Hajnal Egyesület Gyömrőért nevű civil szervezet színeiben politizáló Horváth István még januárban kezdeményezte a város képviselő-testületének feloszlatását. Beadványában arra hivatkozott, hogy szerinte nem csak a volt városvezető felelőssége, hogy ismét időközi választást kell kiírni Gyömrőn több millió forintból, hanem azoké a képviselőké is, akik támogatták őt. A települést vezető grémium február 16-án tárgyalta Horváth beadványát.

Érvek, ellenérvek

Mezey Attila alpolgármester (Gyömrő 2000 Kör) a döntés előtt úgy nyilatkozott, hogy ha feloszlatja magát a testület, akkor az áprilisra már kiírt időközi polgármester-választás után egy hónappal később képviselőket is kellene választaniuk a lakosoknak, ami igen furcsa szituáció lenne. Hozzátette azt is, hogy amíg az időközi polgármester-választás lebonyolításának költségeit az állam finanszírozza, addig egy esetleges képviselőválasztás a helyi kasszát terhelné.

Horváth István (HEGY) minderre úgy reagált, hogy ha csak a pénzen múlik, akkor ő átvállalja a választás anyagi terheit az önkormányzattól.

Fotó: signaltv.hu

Az ülésen Ducsai Sándor (FIDESZ-KDNP-Társaskör) arra is rámutatott, hogy ha a Gyömrő 2000 Kör visszalépteti polgármester-jelöltjét, s más jelölt nem indul mellette, akkor a kitűzött választást nem kell megtartani. Ezzel a lépéssel tehát csak egyszer kellene urnához járulnia a gyömrőieknek, ahol egyszerre döntenek az új képviselőkről és az új polgármesterről is.

Sas Zoltán (JOBBIK) képviselő szerint az elmúlt időszakban egyetlen olyan döntést sem hoztak, amivel megszegték volna képviselői esküjüket, így nem látja értelmét a testület feloszlatásának.

A gyömrői képviselők végül név szerint szavaztak a kérdésről, ketten támogatták, kilencen pedig elvetették azt, hogy szélnek eresszék a testületet. A várost irányító Gyömrő 2000 Kör képviselői (8 fő) és a JOBBIK (1 fő) elutasította, a HEGY (1 fő) és a FIDESZ (1 fő) támogatta Horváth István előterjesztését.

Miért kell újra előrehozott választást tartani Gyömrőn?

Gyenes Leventének, a település korábbi polgármesterének azért kellett lemondania tisztségéről, mert a Szegedi Ítélőtábla 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2016 áprilisában. A polgármester – megelőzendő az ellene induló méltatlansági eljárást – lemondott, majd újraindult a tisztségért. A 2016 augusztusában tartott időközi választást fölényesen megnyerte, így ismét beköltözött a polgármesteri hivatalba. A kialakult helyzetről jogvita kezdődött, még az időközi választás előtt, amelynek az lett a vége, hogy végül a munkaügyi bíróság mozdította el székéből a régi-új polgármestert. Ez pedig újabb időközi polgármester-választ eredményezett a pest megyei kisvárosban.