A húsvéti időszakban évről-évre sokan döntenek úgy, hogy élő nyulat vásárolnak házi kedvencnek, azt viszont kevesen mérlegelik, hogy ez milyen felelősséggel jár. Ha semmiképp nem tudunk lemondani a nyuszik simogatásáról, érdemesebb inkább erre a célra szervezett rendezvényekre menni.

Az élő állat tartása komoly felelősséggel jár, az elhamarkodott döntésnek pedig végzetes következménye lehet kedvencünk számára – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Húsvétkor sokan döntenek úgy – legtöbbször hirtelen ötlettől vezérelve -, hogy gyermeküknek nyulat vásárolnak. Élő állat vásárlásakor viszont körültekintőbbnek kell lenni a megszokottakhoz képest, így számos szempontot mérlegelni kell:

  • figyelembe kell venni, hogy mekkora lesz a megvásárolni szándékozott nyúl végleges mérete,
  • végig kell gondolni, hogy milyen biológiai szükségletei lesznek az állatnak (Pl.: mit eszik, milyen gyakran kell etetni, mennyit piszkít),
  • utána kell járni, hogy mekkora területet igényel az állat, s hogy el tudjuk-e helyezni a megfelelő méretű ketrecet,
  • tudnunk kell, hogy milyen további felszerelések beszerzésére és egyéb kiadásokra kell készülnünk.

A NÉBIH tehát arra figyelmeztet, hogy a nyuszik vásárlása előtt mindenki mérlegelje, képes lesz-e az új kedvenc igényeit maradéktalanul, hosszútávon kielégíteni és megfelelő életkörülményeket biztosítani számára.

Ha a nyulak gondozásával járó terheket nem tudjuk vállalni, nem kell elkeseredni! A hivatal azt javasolja, hogy tájékozódjunk a szervezett programlehetőségekről, hiszen az ünnepek alatt több állatkertben – például a Fővárosi Állat és Növénykertben is – szerveznek nyuszis programokat.

 

(Fotó: Anomieus via Visual hunt / CC BY-NC-ND)